Magyar találmány


Használati útmutató

Gyártó: Sipos Balázs, ortopéd műszerész

Termék neve: Simasz gyógytalpbetét, variálható gyógytalpbetét

                    Székhely:1194, Budapest, Iparos u. 1/D                                               

 

SIMASZ szabadon variálható, differenciáltan rugalmas támaszelemekkel felszerelt gyógytalpbetét alkalmazható a speciális ortopéd jellegű lábelváltozások széles körének aktív és fokozatos korrekciójára, műtétek és sérülések utókezelésére. Továbbá használható a láb keringési betegségeinek kiegészítő kezelésére, a támaszelemek masszírozó hatásának következtében.

Termékre 1 év garancia érvényes.

Termék használatának ellenjavallata:

            -erősen befelé dőlő boka, melyet külön erre a célra fejlesztett sajka betéttel kezelhető esetben.
               -
láb ízületek, csontok sérülések esetében, melyek kezelés rögzített helyzetet igényel.                                    

Variálható betét használatának kockázatai:

-a termék kezdeti viselési idejének önkéntes megváltoztatása, a hozzászoktatás idejének és módjának a figyelmen kívül hagyása

-felhasználó által a támaszelemek helyzete önkéntesen megváltoztatásra kerül

-hangsúlyozottan a gyógytalpbetét támaszelemeinek helyzetének korrigálását csak szakember végezheti a lábvizsgálat után, ennek figyelmen kívül hagyása kockázatot jelent.

-betét beállítását legalább 6 havonként szakemberrel ellenőriztetni kell a viselési tapasztalatok ismeretében,ennek elmulasztása szintén kockázatot jelent.

 

A felhasználónak egészségügyi szakemberrel, orvossal kell konzultálnia:

gyermekeknél:

-a lába napi szinten fáj, deformált, láb hosszának különbözősége esetén feltétlenül szükséges ortopéd           szakorvosi vizsgálat.

-akaratlagos láb mozgatgatások korlátozottak, melyek genetikai, vagy más betegségre utal

-merev (a láb kis ízületei nem mobilisek, a belső boltozati ív lábujjhegyre álláskor sem látható

-talpbetét 1 hónapos viselését követően a láb egészségi állapota nem változik kedvezően

 

felnőtteknél:

-ízületek elmeredése, lábujjak deformálódása

-lábak zsibbadása, mozgási tartományának beszűkülése, keringési elváltozásokra utaló tünet

-diabéteszes lábelváltozások, érzészavarok, bőrelváltozások, kisebesedések …

-talpbetét használat melletti térd, csípő, gerinctáji panaszok tartós megléte

-láb ízületi gyulladás betegsége

 

A talpbetéttel történő optimális kezelés érdekében célszerű a viseléshez úgynevezett kényelmi cipót választani. Előny, ha a cipő kivehető gyári betéttel készül, ezt kivéve a helyére tehető a mértékutáni kezelésre alkalmas variálható ortopéd talpbetét.

A betétnek a cipőbe helyezésének praktikus módja, hogy a betététet keresztirányban megbillentve célszerű a cipőbe helyezni, majd kézzel a cipőbe nyúlva a betétet a talp teljes hosszában kell a cipő belső talpfelületéhez illeszteni.

A talpbetéttel történő kezelés hatékonyságát növeli, ha a cipő váltásnál a lábbeli sajátosságának megfelelően a talpbetét beállítása pontosításra kerül, ehhez a termék forgalmazójának közreműködését ajánlott igénybe venni.       

 Az optimális gyógyászati eredmények elérése érdekében célszerű a betét beállítását időnként ellenőriztetni.  Az alkalmazott szerkezeti kialakítás következtében, lehetőség van a gyógytalpbetét támaszelemek beállításának a viselési tapasztalatok alapján, a láb egészségi állapotának változása miatt, és a különböző lábbeli jellemzők szerinti több fokozatban történő pontosítására.

 A kontrollra 3-6 havonként célszerű módot találni, kérjük a gyógyítási munka hatékonyságának érdekében, szíveskedjék élni ezzel a lehetőséggel! Ennek a talpbetétnek sajátoságai miatt, a beállítás többszöri finomítása sem okoz szerkezeti károsodást

A talpbetéttel történő folyamatos kezelést - 2-3 hétig tartó, napi fél - 2 óra közötti időtartamban, fokozatosan növelhető hordási idő figyelembevételével ajánlott megkezdeni.

Betét természetes bõrtokja zsíroldószeres letörléssel, vagy hintõporozással tisztítható, az általános egészségvédelmi és biztonságtechnikai rendelkezések betartásával. Ezen túlmenően a betététet célszerűen esténként javasolt a cipőből kivenni, higiéniai okból szellőztetni, ezek az eljárások a talpbetét élettartamát is növelik.

A talpbetét egyéb alkatrészei nem igényelnek karbantartást.

A talpbetét beállítását a gyártó által kijelölt szakember külön utasítás nélkül nem szabad megváltoztatni!

Váratlan eseménynél a talpbetét viselését fel kell függeszteni és a problémával először a forgalmazóhoz kell fordulni, ezt követően, ha szükséges az orvosa támogatását kell kérni

A gyártónak a forgalomba hozatal utáni felügyeleti tervben gondoskodni kell a váratlan esemény rendelkezésre álló információknak összegyűjtéséről és felhasználásáról, továbbá a nemkívánatos mellékhatásokról is.

Kényelmes lábkezelést kívánva, köszönjük a termékünk használatát.

Kelt: Budapest, 2021. november 9.

Sipos Balázs, fejlesztő, ortopéd műszerész, gyártó                              

E-mail: simbertet@t-online.hu